فیتنس
ورزش فیتنس، یک سبک زندگی
حتما برای شما هم پیش آمده باشد که بخواهید سبک زندگیتان را تغییر دهید و فیتنس (Fitness) را شروع کنید. همهی ما دوست داریم سالمتر زندگی کنیم و البته این وسط از شر چربیهای مزاحم دور شکممان خلاص شویم. این یک حقیقت محض است که اگر میخواهیم سالمتر باشیم، فقط داشتن یک رژیم غذایی متعادل کافی نیست.
حفظ کارکرد عضلات نیز برای دستیابی به وضعیت مطلوب بدن یک ضرورت است. اولین دوراهی بزرگ همین ابتدای کار پیش میآید که با فیتنس شروع کنیم و یا بدنسازی؟ اصلاً فیتنس مناسب ما است؟ بیایید همین اول کار موضع خودمان را روشن کنیم و اشتباهی که بسیاری از مردم و افراد غیر حرفهای ورزش انجام میدهند را ما تکرار نکنیم. ورزش فیتنس، بدنسازی و یا همان بادی بیلدینگ نیست.
فیتنس چیست؟
فیتنس یک سبک ورزشی کاملاً مجزا از بدنسازی و بیشتر بر پایه آمادگی جسمانی است. شاید در مقاطعی شبیه بدنسازی به نظر برسد و یا فیتنس به انگلیسی که به معنای تناسب اندام است شما را به اشتباه بیاندازد، ولی در واقع ورزش فیتنس یک سبک ورزشی حرفهای و بسیار متنوع است که تا حد زیادی از بدنسازی و اصول آن فاصله دارد.
تفاوت بین تمرینات تناسب اندام و بدنسازی
برای درک بهتر موضوع ابتدا تفاوتهای بین فیتنس و بدنسازی را با هم بررسی میکنیم.
اهداف اصلی ورزش فیتنس و بدنسازی
هدف! اولین و مهمترین فاکتوری که این دو ورزش را از هم جدا میکند و مشخص میکند که اصطلاح بدنسازی فیتنس فقط برای تازهکارها قابل تحقق است و نه کسانی که میخواهند در هرکدام از این دو ورزش حرفهای تمرین کنند. تمایز اصلی بین تمرینات تناسب اندام و بدنسازی اهداف آنهاست.
پس قبل از ورود به هر کدام از این سبکهای ورزشی باید هدفتان را مشخص کنید. بدنسازی یک ورزش حرفهای است که اطرافیان شما در همان ماههای ابتدایی تغییرات بدن شما را میبینند و به صورت تخصصی و با تمرکز بیشتر عضلات خود را پرورش خواهید داد. اگر دوست دارید دیده شوید و هدف شما از ورزش همین است، خوب معطل نکنید و به سراغ بدنسازی بروید. اما در فیتنس ماجرا کمی متفاوت است. در اینجا شما به دنبال بهبود سلامت کلی بدن، افزایش قدرت و حفظ وزن ایدئال یا حتی بهبود زیبایی بدن به صورت همزمان هستید.
تغییر در مسیر و روش تمرین
غذا به طور مستقیم بر عملکردهای بدنی تأثیر میگذارد، بنابراین افرادی که تمرینات بدنسازی و فیتنس را اندام انجام میدهند رژیم غذایی خود را به دقت در نظر میگیرند. هر دوی این تمرینات به گروههای غذایی تقریباً مشابهی نیاز دارند: پروتئین و سبزیجات بیشتر، کربوهیدرات کمتر. اما به دلیل تفاوت در اهداف، تمرینات بدنسازی و تناسب اندام از نظر سبک تمرین، نوع تمرین و حتی رژیمهای غذایی با هم فرق دارند.
به عبارت دیگر، هر کدام از این ورزشها روش خاصی برای حرکت و عملکرد بدن دارند. برای مثال تفاوت در رژیم غذایی را مثال میزنیم. میدانیم که بدن روزانه به میزان خاصی چربی، کربوهیدرات و پروتئین نیاز دارد. در بسیاری مواقع بدنسازها این معادله را بهم میزنند و به بدن مقدار کمتری چربی و مقدار بیشتری پروتئین وارد میکنند تا عضلات حجیمتری داشته باشند، در حالی که میدانیم این کار میتواند به کبد و کلیه آسیب بزند.
تنوع در تمرینات ورزشی
اگر آدم تنوع طلبی هستید، باید بگوییم که بدنسازی تا حدی شما را مأیوس میکند. بارها و بارها مجبور خواهید بود روی یک دستگاه تکراری بنشینید و یک حرکت تکراری را انجام دهید و تنها چیزی که تغییر میکند وزنهها هستند. این در حالی است که تنوع سبکهای تمرینی و انواع تمرینهای فیتنس تقریباً غیر قابل شمارش است.
تمرینات فیتنس سختی کمتر و تنوع بیشتری دارند. تمرینات ورزش فیتنس با پنج مؤلفه اصلی مشخص میشوند: تناسب اندام هوازی، تمرینات اصلی، تمرینات قدرتی، تمرین تعادل و انعطافپذیری. خوبی این تمرینات این است که بسیار جامع هستند. به عنوان مثال، تناسب اندام هوازی نه تنها عضلات، بلکه سیستم قلبی عروقی را نیز درگیر میکند. تمرینات تعادل، علاوه بر عضلات، چابکی و هماهنگی حرکتی شما را بهبود میبخشد.
تفاوت در موقعیت و ابزار تمرین
انجام تمرینات بدنسازی بدون داشتن تجهیزات باشگاهی حرفهای، تقریباً غیر ممکن است. در حالی که برای انجام تمرینات فیتنس صدها روش وجود دارد که بسیاری از آنها نیاز به هیچگونه تجهیزاتی ندارند. نباید فکر کنید که تمرینات بدنسازی و فیتنس برعکس هم هستند. البته بدنسازان میتوانند برنامههای فیتنس را انجام دهند و بالعکس. فقط بدنسازان بیشتر وقت خود را به تمرینات با وزنه اختصاص میدهند زیرا آنها را به سمت هدفشان سوق میدهد.
نتیجه گیری
با وجود همهی این توضیحات این که در کدام رشته ورزشی فعالیت کنید کاملاً به خود شما بستگی دارد، اما اگر تازهکار هستید و قصد دارید سبک زندگیتان را از حالت کسالتبار به یک زندگی سالم و پر تحرک تغییر دهید، بهتر است ابتدا با فیتنس شروع کنید. پس از مدتی که بدن شما از حالت رخوت و به اصطلاح بدنسازان، از خامی درآمد، میتوانید تصمیم جدی بگیرید که در کدام زمینه مشغول به فعالیت شوید.