عوارض مکمل های بدنسازی
عوارض مکمل های بدنسازی غیراصل
همان طور که Generationiron اشاره کرده است، ورزشکردن در باشگاههای بدنسازی برای خیلیها یک علاقه است. از طرفی همانطور که همه ما میدانیم؛ ورزش منظم، برای سلامتی بدن و روان مفید خواهد بود. البته در این بین برخی از افراد برای به دست آوردن نتایج یکشبه یا فشار همسالان و انتظارات غیرواقعی از خود، روی به مصرف مکملهای بدنسازی غیراصل میآوردند. اما آیا مصرف مکملهای ورزشی بیخطر است؟ عوارض آنها چیست؟ اغلب ورزشکاران با هدف عضلهسازی یا چربیسوزی، مکملهایی مصرف میکنند که احتمالا اطلاعی در مورد تأثیرات نامطلوب یا حتی خطرناک این محصولات بر سلامتی خود ندارند. به این نکته هم توجه داشته باشید که دوست شما در باشگاه نمیتواند بهاندازه کافی در مورد محصولات بدنسازی که برای تقویت عضلات و عملکرد بهینه در تمرینات مؤثر است، نظر بدهد. پس همراه ما باشید تا با عوارض مکمل های بدنسازی غیراصل آشنا شوید.
عوارض مکمل های بدنسازی غیراصل حاوی ترکیبات غیرمجاز
به طور کلی سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) مکملها را در کلاس متفاوتی نسبت به داروهای معمولی دستهبندی میکند، به این معنی که مکملها قبل از فروش به مصرفکنندگان، تحت آزمایش و تأیید FDA قرار نمیگیرند. از این رو قبل از گنجاندن هر مکملی در رژیم غذایی و ورزشی خود، حتما در مورد عوارض آن اطلاعات دقیقی به دست آورید.
به یاد داشته باشید که مکملهای گوناگون ورزشی که بدون مجوز فروخته شده، یا اغلب به توصیه کارکنان باشگاه و دوستانتان خریداری میشوند؛ ممکن است حاوی ترکیبات مختلفی مانند آندروژنها، تستوسترون، مهارکنندههای فسفودی استراز، مهارکنندههای آروماتاز، HCG و غیره باشند. این محصولات میتوانند آسیبهای جبرانناپذیری به بدن وارد کنند.
در حالت کلی سرکوب روند طبیعی تولید تستوسترون در بدن، آسیب کبد و کلیه، مشکلات قلبی، لختهشدن خون، کاهش کلسترول خوب، کوتاهی قد در نوجوانان، رشد غیرطبیعی سینه در مردان به نام ژنیکوماستی، سطوح بالای کلسترول منجر به حملات قلبی و سکته مغزی، اختلالات روانی و وابستگی، عفونت، افزایش گلوکز خون، آکنه، پوست چرب، تعداد کم اسپرم در مردان، مردانه شدن زنان و مشکلات در زندگی جنسی از عوارض مکمل بدنسازی غیرمجاز هستند.
عوارض مکمل های بدنسازی غیراصل برای آقایان چیست؟
در سالهای اخیر بسیاری از مکملهایی که برای مردان به بازار عرضه شدهاند؛ بهعنوان روشهای مطمئن برای افزایش عملکرد ورزشی در تمرینات، کمک به کاهش وزن و تناسباندام و عضلهسازی بدون چربی تبلیغ میشوند.
علیرغم این ادعاها، همانطور که اشاره کردیم؛ مکملها قبل از عرضه، توسط سازمان غذا و دارو (FDA) بررسی نمیشوند؛ از این رو تشخیص اینکه کدام محصولات واقعا مفید هستند، دشوار خواهد بود. به همین دلیل توصیه میشود؛ اگر بیماری خاصی دارید یا دارو مصرف میکنید، قبل از مصرف مکملها، در مورد عوارض آنها و میزان دوز مجاز، با پزشک خود مشورت کنید.
برخی از مضرات ساپلیمنت های بدنسازی غیراصل برای مردان
حالت تهوع
درد معده
اسهال
گرفتگی عضلات
افزایش وزن از آب بدن
آسیب به بیماران کلیوی
تشدید علائم پارکینسون
• کمآبی بدن
• مشکلات گوارشی
• دلپیچه
• آکنه پوستی
عوارض مکمل های بدنسازی غیراصل برای بانوان چیست؟
به طور کلی علاوه بر اینکه باید در انتخاب مکملها، وضعیت بدن را در نظر بگیرید، در مصرف این محصولات نیز نباید زیادهروی کنید. بدن بانوان نسبت به مردان، کالری کمتری نیاز داشته و در بسیاری مواقع یک رژیم غذایی مناسب، کالری موردنیاز بدن را تأمین میکند. از طرفی مصرف برخی مکملهای بدنسازی مانند گینرها توسط خانمها در طولانیمدت، مقاومت نسبت به انسولین ایجاد میکند.
همچنین مکملهای پرو هورمونها حاوی ترکیباتی هستند که در بدن زنان تبدیل به هورمون و آندروژن شده که مشتقی از تستوسترون خواهند بود. آکنه، چرب شدن پوست، ضخیمشدن موها و کاهش سایز سینهها از عوارض این محصولات برای بانوان است.
برخی از عوارض مکمل های بدنسازی غیراصل برای زنان عبارتاند از:
- اسهال و دلدرد
- کرامپهای عضلانی
- تپش قلب
- آسیب به کبد و کلیه
- افزایش وزن
- سنگ کلیه
- نفخ شکم
- گرفتگی عضلات
- مشکلات گوارشی و کمآبی بدن
- حساسیتهای پوستی
- افت فشارخون
- خارش
- تنگی نفس
- بیقراری
عوارض مکمل های بدنسازی غیراصل برای نوجوانان
برای بسیاری از نوجوانان، داشتن اعتماد به نفس و عزتنفس بالا با تناسباندام آنها در هم تنیده است، به طوری که آنهایی که اضافهوزن داشته یا لاغراندام هستند، واقعا از احساس عزتنفس پایین رنج میبرند. از این رو این افراد به مصرف مکملهای گوناگون و انجام تمرینات سنگین بدنسازی روی میآورند. اما به این نکته باید توجه داشت که عضلات و مفاصل افراد زیر 18 سال هنوز در حال رشد هستند و مصرف مکمل بر روی متابولیسم بدن تأثیر گذاشته و به آن آسیب جدی وارد میکند.
بسیاری از کارشناسان تغذیه بر این باورند که مصرف مکملهای بدنسازی در نوجوانان با هدف کاهش یا افزایش وزن و رسیدن به اندام ایدهآل؛ باعث بروز مشکلات قلبی، اختلالات روانپزشکی، ناتوانی جنسی و ناباروری، آسیب رساندن به کلیه و کبد و سایر عوارض جانبی جدی میشود. از این رو متخصصان توصیه میکنند که نوجوانانی که مایلاند عضلانیتر شوند، بهجای مصرف مکملها، روی تمرین با یک مربی حرفهای تمرکز کنند و تغذیه و خواب کافی داشته باشند.
برخی از عوارض مکمل بدنسازی برای نوجوانان عبارتاند از:
- اختلالات خلقی و رفتاری
- آکنه پوستی
- اختلال در رشد
- کاهش سایز بیضهها در پسران
- بروز بینظمی قاعدگی در دختران
- رشد موهای زائد در دختران
آیا مکملهای بدنسازی غیراصل عوارض جدی دارند؟
بله. مکملهای ورزشی که مورد تأیید FDA نیستند و از ترکیبات غیرمجاز استفاده میکنند، عوارض جدی و جبرانناپذیری برای سلامتی ورزشکار دارند. عوارض مکمل های بدنسازی غیراصل کداماند؟ مشکلات گوارشی، آکنه پوستی، نفخ، اسهال، دلدرد، دلپیچه، کرامپهای عضلانی، خارش، ریزش مو، افزایش پرخاشگری و افسردگی و از نوع شدیدتر آسیب به کلیه، کبد، حمله قلبی و سکته از عوارض مکمل بدنسازی غیرمجاز هستند.
جمع بندی
در نهایت مصرف هر نوع مکمل ورزشی برای خانمهای باردار و افراد زیر 18 سال ممنوع است. از طرفی اگر فرد ورزشکار بیماری زمینهای نداشته باشد. بهشرط اینکه زیر نظر پزشک و مربی حرفهای، از مکملهای اصلی استفاده شود، مشکلی ندارد.
البته توصیه میشود؛ قبل از مصرف هر گونه تقویتکننده عضلات یا مکملهای بدنسازی با یک پزشک متخصص مشورت کنید. اگر از این مکملها استفاده کرده و عوارضی مانند حالت تهوع، ضعف، خستگی، تب، درد شکم، درد قفسه سینه، تنگی نفس، زردشدن پوست یا سفیدی چشمهایتان یا قهوهای شدن یا تغییر رنگ ادرار را دارید، فورا به پزشک مراجعه کنید.