مقالات

بدنسازی چیست؟

طی دو دهه گذشته با مورد توجه قرار گرفتن زیبایی بدن و فرم ساختار آن، ورزش‌هایی با محوریت تناسب اندام طرفداران زیادی پیدا کرده‌اند. در میان انواع رشته‌های ورزشی، بدنسازی به عنوان ورزشی محبوب در زمینه پرورش‌ عضلات شناخته می‌شود. احتمالا شما هم مثل هر کس دیگری، در مدت هر چند کوتاه این رشته ورزشی را امتحان کردید. اما آیا با سبک‌های آن آشنایی دارید؟ در خصوص مزایای بدنسازی چه می‌دانید؟ در ادامه این مطلب قصد داریم که به‌طور اصولی با این ورزش پرطرفدار آشنا شده و در خصوص آن اطلاعات کسب کنیم. پس اگر به این موضوع علاقه‌مند هستید، با ما همراه باشید و بدن خود را به صورت اصولی پرورش دهید.

بدنسازی چیست و چه کاربردی دارد؟

وقتی بحث پرورش اندام و بدنسازی مطرح می‌شود، احتمالا اولین چیزی که به ذهنتان خطور می‌کند، مردانی عضلانی با اندام‌هایی عظیم هستند. اما این تصویر، تنها گوشه‌ای از ماهیت این ورزش را به تصویر می‌کشد. به‌طور کلی بدنسازی را می‌توان مجموعه تمرینات استقامتی و سرعتی معرفی کرد که به کنترل و توسعه سیستم عضلانی بدن کمک می‌کند.

در کنار تمرینات برنامه‌ریزی شده، عامل دیگری که نتیجه این ورزش را نمایان می‌کند، صبر و پشتکار فراوان است. اگر به دنبال عوارض بدنسازی نیستید، باید بدانید که هیچ میان‌بر سالمی وجود ندارد. در نتیجه یک بدن پرورش‌یافته تنها حاصل ماه‌ها تلاش و پشتکار بی‌وقفه است.

انواع تیپ‌های بدنی در بدنسازی

قبل از آشنایی با انواع سبک‌های بدنسازی، خالی از لطف نیست که نگاهی بر تیپ‌های بدنی در این رشته ورزشی داشته باشیم. بر اساس تحقیقات به دست آمده، تیپ بدنی هر فرد در یکی از سه تیپ اکتومورف، مزومورف و اندومورف خلاصه می‌شود. اگر تا به امروز از تیپ بدنی خود خبر ندارید و دانستن آن را بی‌اهمیت می‌دانید، باید بدانید که شناخت تیپ بدنی می‌تواند نتیجه بهتری در بدنسازی را برای شما به ارمغان آورد.

شما به عنوان یک بدنساز باید در قدم اول با تیپ بدنی خود آشنا شده و سپس برنامه تمرینی و تغذیه خود را متناسب با آن طراحی کنید. در ادامه این بخش در خصوص این سه تیپ بدنی اطلاعاتی مفید کسب می‌کنیم. سپس با استفاده از آن‌ها، تیپ بدنی خود را تشخیص می‌دهیم. پس تا پایان این بخش با ما همراه باشید و بیشتر با بدن خود آشنا شوید.

تیپ بدنی اکتومورف

اولین تیپ بدنی که قصد داریم با آن آشنا شویم، اکتومورف نام دارد. افرادی که از تیپ بدنی اکتومورف برخوردارند، معمولا دارای عضلاتی کوچک و دست و پاهایی کشیده هستند.

این سری از افراد در کنار استخوان‌بدنی ظریف، از توده بدنی پایینی برخوردار بوده و اندام‌های لاغری دارند. وجود متابولیسم بالا در این افراد باعث شده که حتی با پرخوری هم به سختی اضافه وزن پیدا کنند و بدن آن‌ها به راحتی توانایی ساخت چربی را نداشته باشد.

تیپ بدنی مزومورف

افرادی که از تیپ بدنی مزومورف برخوردارند، معمولا دارای کمری باریک، شانه‌هایی پهن و بدنی عضلانی هستند. این تیپ بدنی به نوعی در میان دو تیپ بدنی دیگر، یعنی اکتومورف و اندومورف جای می‌گیرد.

این سری از افراد از ساعد و ران‌های قدرتمندی برخوردار بوده و دارای بدن‌های با میزان چربی پایین هستند. از بازو و پاهای عضلانی و سینه قوی، می‌توان به عنوان دیگر ویژگی‌های مزومورف‌ها نام برد. این افراد از توانایی مناسبی در انجام ورزش بدنسازی برخوردار هستند و به راحتی می‌توانند وزن بدن خود را تنظیم کنند.

تیپ بدنی اندومورف

افرادی که از ساختار بدنی اندومورف برخوردارند، معمولا دارای قدی کوتاه، بدنی نرم و عضلاتی قدرتمند هستند. بدن این سری از افراد دارای متابولیسم پایین بوده و به راحتی اضافه وزن پیدا می‌کنند. اندومورف‌ها معمولا به دلیل تجمع سریع چربی و چربی‌سوزی پایین، از بافت ماهیچه‌ای محدودی برخوردار هستند. از دیگر ویژگی‌های این تیپ بدنی، می‌توان به تجمع چربی در قسمت تحتانی بدن مانند شکم، باسن و ران اشاره کرد.

آشنایی با سبک‌های ورزش بدنسازی

جالب است بدانید که رشته ورزشی بدنسازی بر اساس نوع و میزان عضله‌سازی به سبک‌های مختلفی تقسیم می‌شود. از همین رو به شما پیشنهاد می‌کنیم که بر اساس فرم‌ بدنی خود و هدف ورزشی‌تان، سبک مرتبط را انتخاب کرده و سپس تمرینات را متناسب با آن پیاده کنید. از آنجایی که آشنایی با سبک‌های پرورش اندام خالی از لطف نیست، در ادامه این بخش بیشتر با آن‌ها آشنا می‌شویم.

بدنسازی

پرورش اندام (بادی بیلدینگ)

در میان شاخه‌های ورزشی بدنسازی، پرورش اندام یا همان بادی بیلدینگ به عنوان یکی از محبوب‌ترین رشته‌ها شناخته می‌شود. در رشته بادی بیلدینگ بدنسازان بر اساس میزان وزن خود طبقه‌بندی شده و عضله‌سازی آن‌ها با معیار وزن سنجیده می‌شود.

این شاخه ورزشی که با هدف تقویت و رشد توده عضلانی و ایجاد تقارن در بدن انجام می‌شود، با تمرینات سنگین و قدرتی همراه بوده و کاردیو نقش کم اهمیتی را ایفا می‌کند. باید افزود که در رشته پرورش اندام، افرادی با تیپ بدنی اندومورف می‌توانند موفق‌تر ظاهر شوند.

بادی کلاسیک

از دیگر شاخه‌های شناخته شده ورزش بدنسازی، می‌توان به بادی کلاسیک اشاره کرد. در این سبک حجم‌گیری و عضله‌سازی معیار اصلی به‌شمار نرفته و بیشتر به کشیدگی عضلات، کات عمقی و زیبایی اندام بر پایه عضلات حجیم توجه می‌شود. در این رشته ورزشی، تیپ‌های بدنی اکتومورف و مزومورف می‌توانند با عملکرد بهتری همراه باشند.

فیتنس فیزیک

اگر شما هم مانند خیلی از افراد بدن ایده‌آل خود را در سبک‌های پاورلیفتینگ و بادی کلاسیک نمی‌بینید، بهتر است با رشته ورزشی فیتنس فیزیک آشنا شوید. این رشته بدنسازی همانند بادی کلاسیک، بر پایه تناسب و قرینه عضلات طراحی شده است، اما از لحاظ حجم عضلات تفاوت پیدا می‌کنند.

در این شاخه بدنسازی، پرورش در چربی‌زدایی عضلات معنا پیدا کرده و سوزاندن ‌چربی‌ها اضافی مورد هدف قرار می‌گیرد. تمرینات فیتنس از حرکات نسبتا سبک اما با تعداد بالا تشکیل شده و کاردیو هم بخش جدانشدنی‌ آن را ایفا می‌کند. این سبک به دلیل برخورداری از تمرینات سبک و هوازی، با کمترین عوارض بدنسازی همراه است.

وزنه‌برداری (پاورلیفتینگ)

وقتی اسم سبک پاورلیفتینگ مطرح می‌شود، تنها قدرت است که اهمیت دارد. ورزشکاران در این رشته ورزشی با پرداختن به تمرینات سنگین بدنسازی، سعی می‌کنند که توان قدرتی خود را افزایش داده و رکورد‌های خود را مدام جابه‌جا کنند. از آنجایی که در این رشته تنها میزان قدرت فرد اهمیت دارد، ممکن است در میان وزنه‌برداران بدن‌هایی عضلانی، اما همراه با چربی به چشم بخورد.

مزایای بدنسازی چیست؟

احتمالا شما هم مانند هر کس دیگری بدنسازی را با هدف تناسب اندام و بهبود سلامتی شروع کرده باشید. اما باید بدانید که این ورزش برخلاف ظاهر خود، تنها به سلامت فیزیکی محدود نشده و بر سلامت روان هم تاثیر می‌گذارد. در این ورزش می‌توانید در کنار تقویت عضلات، به ذهن خود ساختار بخشیده و به وضعیت روانی‌تان را ارتقا دهید. در ادامه این بخش بیشتر با مزایای بدنسازی آشنا می‌شویم.

افزایش سلامت و قدرت بدنی

شاید برایتان جالب باشد که بدانید کار کردن با وزنه باعث تولید و افزایش هورمون آنابولیک (تستوسترون) در بدن می‌شود. تستوسترون که اصلی‌ترین هورمون مردانه به‌شمار می‌رود، در افزایش قدرت‌ بدنی تاثیر داشته و به رشد عضلات کمک می‌کند. استفاده از وزنه، در کنار عضلات، به استخوان‌ها هم استحکام بخشیده و تاندون‌ها را تقویت می‌کند. به‌طور کلی تمرینات بدنسازی، روشی فوق‌العاده برای تضمین سلامتی در سنین جوانی و پیری به‌شمار می‌رود.

افزایش تراکم استخوان

با فراگیر شدن رژیم‌های غذایی ناسالم، پوکی استخوان به یکی از شایع‌ترین بیماری‌ها در دنیای امروز تبدیل شده است. اما جالب است بدانید که بدنسازی بر سلامت استخوان‌ها هم تاثیرگذار بوده و تنها 6 ماه کار با وزنه، می‌تواند تا 13 درصد تراکم مواد معدنی داخل استخوان را افزایش دهد.

از تمرینات چند مفصلی‌‌ اسکات و لانگز به منظور افزایش تراکم استخوان استفاده می‌شود. اما در کنار این تمرینات، برنامه غذایی‌‌ای بر پایه کلسیم هم می‌تواند بسیار موثر عمل کند و پوکی استخوان شما را نشانه بگیرد.

بهبود سلامت روح و روان

طی چند سال گذشته، در پی تحقیقات و بررسی‌های مکرر، محققان به این نتیجه رسیده‌اند که افزایش گردش خون در بدن، خون‌رسانی به مغز را افزایش داده و ذهن افراد را به محیط‌هایی فعال و خلاق‌تر تبدیل می‌کند. از تاثیرات بدنسازی، در کنار افزایش گردش خون و تاثیر آن بر سلامت روان، می‌توان به ترشح هرمون‌‌های مفید در بدن هم اشاره کرد؛ هورمون‌هایی مانند هورمون دوپامین، اکسی توسین، سروتونین و اندورفین که خوشحالی و شادابی را به همراه می‌آورند.

نظم و انضباط شخصی

همان‌طور که اشاره شد، بدنسازی در کنار مزایای فیزیکی، بر روان انسان هم تاثیر مثبت داشته و با ثمره‌هایی مانند نظم و خود کنترلی همراه است. ساخت یک بدن خوب نیاز به پیروی از پروسه منظم تمرین، تغذیه و استراحت دارد. این نظم و برنامه‌ریزی‌ طولانی مدت، در گذر زمان بر روان شما تاثیر گذاشته و فرد منظم‌تری از شما می‌سازد. این نظم و انضباط، تنها شروعی برای موفقیت در زندگی شخصی‌ است.

سخن پایانی درباره‌ي بدنسازی

طی این مطلب با بدنسازی آشنا شدیم و در خصوص مزایای آن اطلاعاتی مفید کسب کردیم.برخلاف باور عموم جامعه فیتنس و بدنسازی بایکدیگر تفاوت دارند. پیشنهاد میکنیم برای اطلاعات بیشتر  مقاله تفاوت فیتنس و بدنسازی را از دست ندهید! اگر تصمیم خود را برای ورزش کردن گرفته‌اید، به شما پیشنهاد می‌کنیم که همین حالا با برنامه‌ریزی مناسب، پروژه ساخت اندام ایده‌آل را استارت بزنید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
0%