مقالات

کراتین چیست؟

برسی مکمل کراتین

اکثر ورزشکاران در میان مکمل‌های متنوع، با نام کراتین آشنا هستند. مکملی محبوب در ورزش بدنسازی و فیتنس است، که با افزایش سطح هورمون تستوسترون در بدن، باعث افزایش قدرت، توان و سرعت ورزشکاران می‌شود.

اگر شما هم قصد دارید که با استفاده از این مکمل بدنسازی بدن خود را پرورش دهید، بهتر است قبل از هر کاری با ویژگی و تاثیرات آن آشنا شوید. روش مصرف این مکمل (Creatine) به صورت خودسرانه ممکن است با عوارضی همراه باشد.

و یا به بدن شما آسیب برساند. پس در ادامه این مطلب با ما همراه باشید و در خصوص عوارض کراتین و مزایای آن اطلاعاتی کسب کنید. قبل از آن پیشنهاد می‌کنم مقاله مکمل بدنسازی چیست؟ را بخوانید.

آشنایی با کراتین بدنسازی و کاربردهای آن

شاید برای‌تان جالب باشد که بدانید مکمل کراتین بدنسازی، یک ترکیب به شمار می‌رود. این ترکیب به صورت طبیعی در سلول‌های ماهیچه قرار دارد. و با استفاده از تغذیه مواد پروتئینی مانند گوشت قرمز و ماهی تامین می‌شود، در بدن به شکل کراتین فسفات درمی‌آید.

در ادامه این ترکیب باعث تولید آدنوزین تری فسفات شده و انرژی مورد نیاز عضلات را تامین می‌کند.

کراتین در بدنسازی

همین واکنش‌ها است که در طول مصرف کراتین، افزایش عملکرد عضلات را برای شما به همراه دارد. بر اساس مطالعات، این مکمل، برای اکثر افراد مفید به‌شمار رفته و می‌تواند تاثیر کارآمدی بر روی عضلات داشته باشد. یکی از کاربردهای آن را می‌توان در رشد کوتاه و بلند مدت عضلات مشاهده کرد.

این کارآمدی باعث شده که استفاده از این مکمل در برخی از موارد طبق دستور پزشک حتی برای افراد مسن و بی‌تحرک هم مفید واقع شده و با تاثیرات مثبتی همراه شود. البته همه این موارد تنها با روش مصرف کراتین به صورت صحیح عملی می‌شود.

تاثیرات مثبت کراتین بر بدن

بسیاری از ورزشکاران، فواید کراتین را تنها تاثیر آن بر عضله‌سازی می‌بینند. این در صورتی است که این ترکیب محبوب، روی مغز و بیماری‌های زمینه‌ای هم تاثیر داشته و به کنترل آن‌ها کمک می‌‌کند.

به‌طور کلی از رشد عضلات، افزایش قدرت و عملکرد بدن و بهبود سلول‌های مغزی می‌توان به عنوان تاثیرات مثبت کراتین بدنسازی اشاره کرد.

بهبود رشد عضلات بدن

همان‌طور که اشاره شد، کراتین با تاثیرگذاری روی عضلات، به رشد و تقویت آن‌ها کمک می‌کند. بر اساس مطالعات علمی، استفاده 14 هفته‌ای از کراتین روی افراد مسن با نتیجه‌ای ثمربخش همراه بوده و به میزان چشم‌گیری قدرت و توده عضلانی در بدن آن‌ها را افزایش داده است.

از تاثیر آن بر روی رشد عضلات بدنسازان هم باید گفت که استفاده 12 هفته‌ای کراتین، به تنهایی رشد فیبر عضلانی را 2 الی 3 برابر افزایش می‌دهد. حال اگر بدنبال افزایش حجم عضلات هستید در کنار کراتین می‌توانید از مکمل هایی که در مقاله زیر آمده است استفاده کنید.

بهترین مکمل های بدنسازی برای حجم چیست؟

افزایش قدرت و عملکرد عضلات

یکی از دلایلی که کراتین را به یکی از محبوب‌ترین مکمل‌های بدنسازی تبدیل کرده، کاربرد آن در زمینه افزایش قدرت و عملکرد عضلات است. کراتین بدنسازی با استفاده از ترکیب خاص خود، قدرت بیشتری به عضلات بخشیده و عملکرد بهتری از بدن را به نمایش می‌گذارد.

بر اساس تحقیقات به ثبت رسیده، شما با استفاده از مکمل کراتین می‌توانید انرژی عضلات را تا 43 درصد افزایش داده و تمرینات سنگین را با قدرت بیشتری انجام دهید. همچنین اگر در حین تمرین انرژی بدنتان در حال تحلیل رفتن بود، کراتین می‌تواند با معجزه‌ خود، انرژی بدن شما را تامین کند.

تقویت عملکرد مغز

کراتین بدنسازی در کنار فواید فیزیکی با سازوکار مغز هم سروکار دارد. پس از استفاده کراتین و تولید شدن فسفوکراتین، مغز که برای بهبود عملکرد خود به ATP نیاز دارد، فسفوکراتین را ذخیره می‌کند.

در پی این اتفاق فسفات مورد نیاز سلول‌های مغزی تامین شده و مغز در زمینه‌های مختلفی با بهبود روبه‌رو می‌شود. استفاده از کراتین بدنسازی باعث بهبود بیماری‌هایی مانند صرع، آلزایمر، پارکینسون، آسیب مغزی و بیماری نورون حرکتی می‌شود.

کارایی‌ دیگر این ماده را می‌توان در کاهش سطح قند خون و بهبود بیماری کبد چرب غیرالکلی هم مشاهده کرد.

کراتین بدنسازی چه عوارضی دارد؟

افزایش وزن

از افزایش وزن می‌توان به عنوان رایج‌ترین عوارض کراتین بدنسازی نام برد. بر اساس مطالعات و تحقیقات علمی، بسیاری از ورزشکاران در هفته اول مصرف آن، تا 3 کیلو با افزایش وزن مواجه می‌شوند.

جالب است بدانید پس از مصرف مکمل کراتین، بخشی از آب موجود در خون، در داخل ماهیچه‌های اسکلتی ذخیره شده و سبب حجیم شدن آن‌ها می‌شود. این اتفاق در رشته ورزشی بدنسازی اتفاقی مثبت به‌شمار می‌رود. اما در ورزش‌‌های استقامتی مانند دویدن، باعث خستگی بدن می‌شود.

کم آبی بدن

پس از شروع کردن دوره مکملی کراتین، یکی از عوارضی که ممکن است با آن روبه‌رو شوید، پایین آمدن سطح آب بدن است. با تجمع بخشی از آب بدن در ماهیچه‌های اسکلتی، آب موجود در سایر بافت‌ها کاهش می‌یابد.

این اتفاق ممکن با ایجاد اختلال در تنظیم حرارت بدن، باعث بروز عوارضی مانند خستگی شود‌. از همین رو به شما پیشنهاد می‌کنیم که در دوره مصرف این مکمل ورزشی بدنسازی، نوشیدن آب را به مراتب افزایش دهید.

عوارض گوارشی

اگر مدتی است که از ناراحتی گوارشی مانند تهوع و اسهال رنج می‌برید، ممکن است ریشه مشکل شما ناشی از مصرف بیش از حد کراتین باشد. از همین رو به شما پیشنهاد می‌کنیم که از مصرف بی‌رویه کراتین دوری کنید.

کشیدگی و گرفتگی عضلات

از دیگر عوارض جانبی کراتین بدنسازی، می‌توان به گرفتگی و کشیدگی عضلات اشاره کرد. در پی کم آبی ناشی از مصرف کراتین، تعادل الکترولیت‌های تولید شده در بدن به هم ریخته و بدن با عوارضی مانند گرفتگی عضلات همراه می‌شود.

نحوه مصرف کراتین به چه صورت است؟

تا به اینجا بطور کامل با کراتین و کاربردهای آن آشنا شدیم. حال اگر قصد مصرف این مکمل بدنسازی را دارید، به شما پیشنهاد می‌کنیم که قبل از هر کاری با پزشک متخصص به مشورت پرداخته و بر اساس دستورالعمل‌های مشخص از این ماده استفاده کنید.

اگر علاقه دارید که در خصوص نحوه این دستورالعمل‌ها بدانید، باید بگوییم که مصرف این مکمل به صورت دوره‌ای انجام می‌شود و هر دوره بطور معمول 4 الی 6 هفته‌ زمان می‌برد. شما در این دوره مصرفی مکمل، برای تاثیرگذاری آن بدنسازی باید روزانه به مصرف 5 گرم کراتین بپردازید.

دقت کنید که پس از به پایان رساندن این دوره، باید از مصرف این مکمل بدنسازی به مدت 2 الی 4 هفته دوری کنید، تا کراتین موجود در بدن به صورت کامل دفع شود. همچنین به شما توصیه می‌کنیم که مصرف این مکمل را در کنار غذا انجام داده و آب‌رسانی به بدن را فراموش نکنید. با رعایت این نکات و مصرف به اندازه این مکمل، می‌توانید در مدتی کوتاه تاثیر این مکمل بدنسازی را چشیده و مانع از بروز هر گونه عوارضی شوید.

سخن پایانی

طی این مطلب با ماده محبوب بدنسازان یعنی کراتین بدنسازی آشنا شدیم؛ همچنین در ادامه نگاهی بر عوارض آن هم داشتیم و متوجه شدیم که نحوه مصرف آن بدون در نظر گرفتن برنامه‌ می‌تواند با عوارضی همراه باشد. در نظر داشته باشید که مصرف این مکمل حتما باید با مشورت پزشک و یا مربی متخصص (مربی آموزش دیده تربیت بدنی و با تجربه) باشد.

با وجود این عوارض، هیچگاه نمی‌توان از فواید این مکمل چشم‌پوشی کرده و همین موضوع آن را به محصولی پرطرفدار تبدیل کرده است. امیدواریم که مطالب ذکر شده مفید واقع شده و ابهامات شما در خصوص این ماده دوست‌داشتنی را برطرف کرده باشد.

فراموش نکنید که دیدگاه‌تان را در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید. در انتها جالب است بدانید برخلاف باور عموم مردم بدنسازی همان فیتنس نیست،اگر شما هم میخواهید تفاوت فیتنس و بدنسازی را بدانید این مقاله را از دست ندهید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا